Възходът и падението на виртуалните валути

06.01.2015

В последните няколко години все по-голяма популярност в световен мащаб придобиха виртуалните валути. През 2013 година беше отбелязан върхът в инвестирането и използването на повечето от тях. Най-разпространената и първоизточник на останалите е биткойнът, който дори беше наречен суперзвездата на финансовия свят. Биткойнът се оказа сред водещите събития в икономическия свят за 2013 г., която според сп. “Форбс” беше „Годината на биткойна”.

 

Какво точно представлява биткойнът?

Биткойнът е най-успешната от повече от 80 виртуални валути, които се използват в мрежата. Техният принцип е много прост. Вместо централни банки и правителствени гаранции, зад виртуалните пари стоят сложни математически формули, които се изчисляват от свързани компютри по целия свят. Според сайта coinmarketcap.com в момента са активни 100 подобни виртуални валути. На същия сайт в реално време може да се проследи стойността им и изменението в нея през последните 24 часа.

Интересно е да се отбележи, че на 3 януари биткойн чества своя 6-годишен юбилей от първата реколта виртуални пари.

 

Ренесансът на валутите

Заради своето широко разпространение и формулата, която oграничава крайния брoй пари, през 2013 година биткoйнът беше наричан дори виртуалнo златo. За същата година биткойнът се оказа сред най-доходните инвестиции за всички времена, като стойността му се увеличи около 64 пъти – от 14 долара до близо 900 долара. През ноември 2013 дори се котираше за невероятните 1250 долара.

Популярността на биткойните отбеляза значителен растеж в последните месеци, след като известната дигитална валута привлича все повече интереса на бизнеса и потребителите. Според експерти в момента в обращение има около 12,2 млн. биткойни, като общата капитализация на пазара надхвърля 2 млрд. долара.

Множество анализатори спорят какво точно са криптовалутите, дали предоставят повече предимства или повече недостатъци. Според някои представители на академичната общност биткойнът и подобните му валути са средство за промяна. Според Петър Шопов от катедра “Финанси” към УНСС, около криптовалутите се въртят различни въпроси, спорове и дискусии, но важното е, че казусът дали са пари, балон или конспирация няма значение. „Същественото е, че те са нещо много, много по-добро от парите такива, каквито ги познаваме.”

„Те ни показват, че интернет дава на хората свобода и мощ, която никое правителство не може да отнеме. Че умственият капацитет на един, двама или петима млади програмисти със свободно мислене може да надвие над 200-годишна закоравяла система, управлявана от посредствени, егоцентрични политици само с написването на няколко реда код и блестяща идея.

Биткойнът е само началото. Прехвърляни на принципа на торентите от компютър на компютър без централен сървър, биткойните са неконтролируеми и непроследими. Чрез тях богатства могат да бъдат изпращани от Ню Йорк през Париж до малко село в Софийско за минимално време с близо нулев разход. Емитирането им е автоматично и децентрализирано, сигурността - не по-малка от на която и да е институция.

Наред с тези предимства интернет парите имат още едно, което към днешна дата е неприсъщо на установената система. Те са прогрес, те са оръжието в ръцете на новото поколение. Биткойнът е първият предупредителен изстрел за всички, които трупат имоти за милиони и дългове за трилиони, че мястото им вече не е толкова сигурно и уютно.”

 

Въздух под налягане

Според по-практичните финансисти виртуалните валути са като балон, който се надува до спукване. Петко Вълков, изп. директор на “Конкорд Асет мениджмънт”:

„Рисковете при виртуалните валути са доста, на първо място е това, че не са регулирани. Тук сценариите са два – една регулация може да ги легитимира, което да се окаже добре за цялата циркулация и още повече да увеличи цените. Но обратната страна на монетата е, че понеже редица държави губят контрол върху капиталовите потоци, могат законово да въведат редица ограничения, които да обезсмислят употребата на виртуални валути.

Предимството на биткойна спрямо останалите е, че започва да развива основната функция на всички пари – използването им като платежно средство, и все повече търговци предлагат разплащания с биткойни. Когато говорим за виртуалните пари, не трябва да забравяме, че те не предлагат другите основни функции, които има всяка една валута. А тя е разчетна единица и средство за съхранение. Почти никой не използва биткойните като средство за съхранение, тъй като те имат изключително големи колебания в цената. Спадат и се качват с по 50% в рамките на месец, което ги прави опасни от тази гледна точка. От гледната точка на спекулация към поредния балон това ги прави интересни. Проблемът при балоните е, че никога не знаеш доколко могат да се надуят. Разбираш, че е балон, когато се спука.”

 

Доколко уязвими са виртуалните валути

Уязвимостта им беше проверена съвсем наскоро след като хакерска атака беше насочена срещу голяма биткойн борса. За един уикенд в края на 2014 г. хакери откраднаха от Европейска биткойн борса криптовалута на стойност около 5 милиона долара. Базираната в Словения борса Bitstamp обяви пробива в системите си на сайта си в понеделник, и съответно прекрати временно услугите си за да разследва атаката. Кражбата е на стойност 19 000 биткойна, но достъпът на хакерите е бил ограничен само до малка част от активите на борсата. Причината е, че докато някои биткойни се съхраняват онлайн, много повече се пазят на локални дискове под формата на замразени средства в т.нар. „cold storage”.

На сайта си Bitstamp побърза да успокои потребителите си, че балансите по сметките им ще бъдат напълно гарантирани, въпреки пробива.

Преди по-малко от година най-голямата биткойн борса Mt. Gox загуби биткойни на стойност над 450 милиона долара и съответно фалира, а самата криптовалута загуби над 50% от стойността си. Скорошната хакерска атака над Bitstamp засега няма негативно влияние върху цената на валутата.

 

Биткойнът у нас

През 2014 г. биткойнът стабилно навлезе и в България. Новините за биткойна започнаха още  през април, когато по-малко от месец преди крайния срок за подаването на данъчните декларации, Националната агенция за приходите (HАП) изненадващо съобщи, че доходите на физически лица от продажба или замяна на биткойни ще се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък. Според агенцията доходите от продажба на популярната дигитална валута се третират като доходи от продажба на финансов актив.

Няколко месеца по-късно у нас се появи и първият банкомат за биткойни. Революционното устройство се намира в София и е разположено в сградата "Интерпред – Световен търговски център София". Битоматът, както собствениците му го наричат, е притежание на сдружението с нестопанска цел "Българска Биткойн Асоциация". Считано от 5 юли, тази организация е легитимно юридическо лицe с решение на Софийски градски съд.

Засега въпросният битомат е еднопосочен, което означава че чрез него може да получите биткойни срещу левове. При засилен интерес обаче битоматът може лесно да бъде надграден в двупосочен биткойн автомат, който ще позволява обмена както на биткойни срещу левове, така и на левове срещу биткойни.

В края на октомври 2014 българските биткойн потребители бяха изненадани и от още една новина. След месеците на известна летаргия, свързана най-вече със стабилизирането на цената, криптовалутата отново влезе в светлината на прожекторите. В София бе открита първата по рода си биткойн банка на Балканския полуостров, BitBank1, намираща се в столичния квартал "Студентски град". Основателите ѝ се определят като търговци на биткойни, осигуряващи най-лесния и бърз начин за разплащане в света. Според тях, биткойн банката ще функционира аналогично на познатата ни банкова система, с тази разлика, че нейната дейност се изразява в покупко-продажба на биткойни.

 

Регулация или пазарен механизъм

През 2014 г. правителствата навсякъде по света засилиха регулациите си върху виртуалните парични средства, което силно намали привлекателността им. В действителност безграничният хоризонт пред биткойна не се нуждае от политическа легитимация, като тази на традиционните валути. Едно оставяне на произвола на пазарните механизми би могло да доведе само до едно – цялостно преосмисляне на модела на движение на глобалния валутен пазар и доверието в конвенционалните валути.

 

Източници: trud.bg, timе.com, invеstor.bg