20 съвета за спестяване на пари

Имате нужда да спестите пари, за да имате свободата да си купите това, което искате? Ние ще ви дадем 20 прости съвета как да бъдете малко по-пестеливи

1)      Опитвайте се да избягвате храненето навън. Подгответе своя собствен обяд за работа, като можете да използвате остатъците от снощната вечеря.

2)      Купувайте храна и хранителни стоки, от които действително се нуждаете. Преди да отидете до супермаркета направете списък и направете всичко необходимо да се придържате към него. Не правете импулсивни покупки и се опитвайте да не пазарувате, когато не сте гладни.

3)      Планирайте храненията си, преди да пазарувате. Ако имате идея какво ще приготвяте през седмицата, можете да избегнете покупката на хранителни стоки, от които нямате нужда и също така да се възползвате по-добре от отстъпките и офертите в магазина.

4)      Оставете колата вкъщи. Опитайте да се разхождате или да карате велосипед, доколкото това е възможно. Ще спестите пари от бензин и в допълнение ще се раздвижите.

5)      Сменете начина си на отопление. Ако смятате, че сметките ви за отопление са прекалено високи, намерете алтернатива.

6)      Слагайте по-малко перилен препарат в пералнята. Освен ако дрехите ви не са много мръсни, те ще се изперат добре и с по-малко препарат и ще можете да го ползвате по-дълго.

7)      Ако шампоанът или душ-гелът ви намалява, допълнете малко вода в бутилката. Така ще можете да го използвате още няколко дни, докато  напазарувате.

8)      Носете ваша собствена чанта в супермаркета, не харчете излишни средства за найлонови торбички, които  замърсяват  околната среда.

9)      Сложете накрайници с нисък дебит на вашите чешми и ще спестите от сметката си за вода.

10)   Помислете за закупуване на дрехи втора употреба.

11)   Прегледайте групите за продажба и подаряване във фейсбук, преди да купувате нови неща.

12)   Да печете домашен хляб е много по-евтино, отколкото да го купувате. Печете още храна и сладкиши.

13)   Пийте повече вода, вместо сода. Водата е безплатна.

14)   При дрехите понякога си заслужава да купите нещо скъпо и качествено, вместо нещо евтино. Един качествен чифт обувки ще ви служи много по-дълго, отколкото евтини обувки. Единствено внимавайте да не плащате за етикета вместо за качеството на материалите.

15)   Бъдете разумни с въглехидратите. Картофите са по-евтини от паста, ориз или макарони. Освен това са по-хранителни и можете да направите повече неща с тях.

16)   Купувате ли си постоянно нови чорапи, защото сте загубили един чорап от чифта? Купете си няколко комплекта от едни и същи чорапи и няма да има значение, ако загубите един, защото всички останали ще съвпадат.

17)   Парите не трябва да са единствената причина за това, но ако имате партньор, с когото да споделяте разходите, сметките ви драстично ще намалеят. Ако не искате да си намерите партньор, може просто да живеете със съквартирант.

18)   Плащате ли твърде много за интернет? Може да попитате някой съсед дали иска да ползвате един интернет и да си поделяте сметката.

19)   Опитайте да използвате повторно подаръчни торбички и опаковки.

20)   Спрете да пушите. Ползите за здравето са очевидни, но в същото време ще спестите и парите за цигари.

Въпреки всички съвети винаги можете да разчитате на Бърза Каса. Можете да се възползвате от краткосрочен заем до заплата с 0% лихва за всеки първи кредит или да разсрочите връщането на сумата на вноски.