7 опасни финансови навици, от които трябва да се откажете

 

Със започването на Новата година всеки от нас има нови планове за осъществяване. Нека се фокусираме върху нещата, от които можем да се откажем. Ще се фокусираме върху отказването от лошите навици или от всичко, което ви отдалечава от мечтания щастлив живот.

Лошите финансови навици могат да бъдат изключително трудни за променяне, независимо дали те са породени от вашето възпитание или от липса на познание за управление на личните финанси. Дори когато имате най-добри намерения и стабилен финансов план, тези навици няма да позволят да достигнете вашите финансови цели. Например, ако се опитвате да покриете взети пари на заем или да намалите кредитните си дългове, но изпитвате необходимост често да посещавате скъпи заведения, това означава, че трудно ще изпълните целта си. Вижте 7 често срещани причини, поради които плановете на хората не се осъществяват, както първоначално е предвидено:

Емоционални разходи

Пазаруването като начин за справяне с периоди на трудности е често срещан алтернативен път към бягство от моментната ситуация. Емоционалните импулси за пазаруване не поправят нищо. Всъщност това единствено би могло да влоши положението. Чувството на еуфория от пазаруването ще намалее, но най-вероятно ще ви остави с дългове по кредити или купчина ненужни вещи. За да избегнете извършването на импулсивни и емоционални покупки, трябва да си поставите някои основни правила, които да следвате. Например, купувайте продукти само от списък с желания, който сте направили в момент на спокойствие, а не когато се опитвате да се отвлечете от чувство на тревожност или тъга. Друг вариант е да изчакате 24 часа, преди да направите непланирана покупка на по-висока стойност.

Даване на пари на заем

Въпреки че е достойно за възхищение да подадеш ръка, даването на заем на приятел или член от семейството може да навреди както на портфейла, така и на отношенията ви. Човекът, на който сте помогнали може да се затрудни да върне парите, което може да резултира в негодувание и конфликти. С течение на времето може да загубите пари или приятели.

Извън предлагането на кредит, има много други начини да помогнете на приятел и да запазите отношенията си. Потърсете начин да помогнете на приятеля си да открие разрешение на проблемите си, коeто не включва даване на заем. Ако все пак искате да им окажете финансова подкрепа може да предложите пари, но го направете като подарък. По този начин няма да се чувствате обидени, когато забележите, че вашият приятел си е купил нови дрехи и обувки, вместо да ви върне парите. Ако не можете да си позволите да дадете на някого пари като подарък, е по-разумно да не го правите.  

Плащане на сметката всеки път

За някои хора, да бъдеш в състояние да платиш вечерята или няколко питиета на приятел е източник на гордост. Но ако това, че сте се погрижили за сметката ви вкарва в заеми, значи сте стигнали твърде далеч.  Хората, които редовно плащат сметката, откриват, че техните близки и приятели започват да очакват такова отношение всеки път, което може да напрегне отношенията. В крайна сметка, става трудно да определите защо хората излизат с вас – защото ви харесват или защото искат безплатна вечеря.

Сравняване на вашата финансова ситуация с другите

Много от нас измерват успеха чрез размера на домовете, в които живеят или колите, които карат, но това предположение само по себе си е невярно. Големите къщи и скъпите предмети показват как някои хора решават да похарчат парите си, а не колко всъщност притежават.

Понякога искаме да притежаваме определени неща, които ни носят висок социален статус, но не трябва да забравяме, че много хора живеят над нивото на доходите си и не трябва да се сравняваме с тях. Над 60% от българите имат кредит, а не са малко и българите, които притежават кредитна карта. За да живеете в рамките на финансовите си възможности, определете какво е важно за вас. Определете целите си и как искате животът ви да изглежда след 10, 20 ... 50 години. Може би искате да притежавате дом в определен квартал или да се пенсионирате с висока пенсия? Едва след като сте определили кое е най-смислено за вас, взимайте решенията си за разходи базирайки се на този предварително изготвен план.

Харчене на всички пари, които имате

На всеки човек му се налага да плаща сметки и да купува неща от първа необходимост ежемесечно, но изцяло от вас зависи какво да правите с парите, които остават. Изборът да похарчим всичко, което притежаваме, вместо да го спестим или инвестираме, може лесно да се превърне в нещо нормално. Това често означава, че не разполагате с пари за спешни случаи или пък със спестявания за момента, в който ще се пенсионирате.

Когато хората харчат всички пари, които са спечелили, това означава, че те не разполагат с бюджет. Добра идея, която е и лесно постижима, е да спестявате поне 10% от месечния си доход. Когато вече имате план за разходите и спестяванията си, се придържайте към него. Това е един от начините да се уверите, че ще постигнете целите, които сте си заложили.

Зависимост от кредити и кредитни карти

Ако сте свикнали да живеете със заеми и дългове по кредитните си карти, отделете малко време за да разберете как харчите парите си. Обръщайте внимание на параметрите на кредитите, крайната дължима сума и таксите за обслужване на кредитната карта, която смятате да започнете да използвате.

Игнориране на очевидното

Ако не проследявате движенията на средствата си по банкови сметки или кредити, това означава, че живеете в пълно финансово затъмнение. Може би смятате, че ако не знаете какво се случва, проблемите ще изчезнат сами. Единственият начин за справяне със ситуацията е да  анализирате проблемите и да измислите план на действие как да се справите с тях. В този момент трябва да бъдете проактивни.

Ако се намирате в извънредна финансова ситуация и ви трябва заем до 1000 лв., свържете се с Бърза каса! Ние ще разгледаме заявката ви до 10 минути и може да получите парите веднага!