Да изтегля ли бърз кредит?

Краткосрочните кредити имат много имена – бързи кредити, заем до заплата, бързи пари и др. Кредиторите предоставят бързи парични заеми на тези, които се нуждаят от средства незабавно. Това е главната причина да са толкова популярни.

Въпреки това бързите кредити идват на съответната цена, която в някои случаи може да е доста неизгодна. Нека разгледаме картината от няколко страни:

Първо, ползите. Ето защо заемите до заплата могат да бъдат много полезни за теб.

  • може да имаш лоша кредитна история и въпреки това да те одобрят за бърз кредит;
  • процедурата е изключително бърза. Буквално до минути получаваш парите, от които се нуждаеш;
  • нямаш първоначална инвестиция – без такси за одобрение или каквито и да било предварителни такси;
  • можеш да кандидатствате онлайн без да се налага да ставаш от канапето вкъщи;
  • услугата е напълно дискретна. Никой не разбира, че си се възползвал/а от краткосрочен кредит;
  • паричният трансфер също е дискретен – можеш да получиш пари без да разкриваш финансова информация за себе си.

 

Ако се намираш пред непосилни спешни разходи, например за медицински услуги, бързите кредити могат да бъдат твоята единствена алтернатива. Бързината и удобството на услугата се явяват основно предимство в такива случаи.

Предимства и недостатъци спрямо други алтернативи?

Например, ако имаш спестени 300 лв. и решиш да ги вложиш в банка на депозит, тази инвестиция ще ти донесе около 3-4% лихва на година. Това са т.нар. нискорискови инвестиции. Ако заложиш на високорискови и си докараш 20-30% доходност, това ще е доста добър резултат. Сравнена с почти 50% годишна доходност при бързите кредити, определено цената е висока. Обаче при краткосрочните кредити няма залог, няма поръчителство, кредиторите буквално ти заемат пари срещу добри намерения. Рискът за тях е изключително висок, ето защо и цената, изразена с ГПР, е толкова висока.

На второ място е навика. Бързите кредити са толкова удобни, че много хора свикват да ги ползват. Рискът за кредитополучателя тук възниква, ако използва средствата не по предназначение, а за покупки, които не са приоритетни. В резултат, тези които злоупотребяват, могат да попаднат в още по-трудна ситуация и със сериозен дълг.

Затова можем да дадем два основни съвета по повод бързите кредити:

Първо, опитай се да се справиш с разходите си самостоятелно, спестявай и не харчи излишно.

Второ, ако все пак решиш да изтеглиш заем до заплата, изтегли сума, която си 100% сигурен/а, че можеш да върнеш в уговорения срок. В противен случай може да се наложи да платиш такси за просрочие.

И за да отговорим на въпроса в началото – Да изтегля ли бърз кредит? Да, само ако е целесъобразно, спешно се нуждаеш от пари в брой и нямаш друга възможна алтернатива в конкретния момент.