Добри и лоши практики при бързите кредити

онлайн пари до заплатаВсекидневно много хора, които се трудят неуморно, попадат в затруднено финансово положение. Понякога домакинствата трябва да избират между сметките за отопление и храната. За мнозина няма бърз изход от подобни ситуации. През последните години бързите кредити се превърнаха в популярно решение на подобни проблеми. Въпреки, че са приложими и полезни при краткосрочни финансови кризи, има неща, които следва да правиш и да не правиш, когато кандидатстваш за заем до заплата. В следващите редове ще разгледаме добри и лоши практики, които са най-често срещани в процеса на краткосрочното кредитиране.

  1. Бюджетирай

Всеки човек трябва да може да планира личния си бюджет. Някои хора са по-организирани и се справят по-добре с тази задача, докато други изпитват затруднения. Ако си от вторите, трябва да знаеш, че е особено важно да си съставяш бюджет, когато вземаш заем до заплата. Необходимо е да разбереш точно от каква сума пари се нуждаеш. Възможно е преценката ти за сумата да не е съвсем точна и да изтеглиш повече или по-малко пари. Освен това, след определения срок ще трябва да върнеш тези пари, така че постарай се да изтеглиш сума, която ще можеш да върнеш без проблем.

  1. Запознай се с условията

Чети дребния шрифт (ако има такъв). Обикновено кредиторите са длъжни да ти предоставят пълната информация по отношение на условията за бърз кредит. Става въпрос за лихва, падеж, други такси, права, задължения и други. Има компании, които опитват да скрият неудобни условия, чрез хитрости като дребен шрифт. Подобни условия могат да бъдат от съществено значение, така че преди да подпишеш се запознай с всички редове на договора.

  1. Издължи се

Това е най-добрата възможна практика. Увери се, че ще набавиш необходимата за издължаване сума в срок. Възможно е кредитора на краткосрочни заеми, който си избрал да не предлага удължаване на падежа. В този случай можеш да си навредиш сериозно, т.к. ще се наложи да плащаш допълнителни лихви за просрочието.

  1. Не вземай прибързано решение

На българския пазар в момента оперират множество кредитори на краткосрочни кредити. Не се доверявай на първия, който видиш. Направи кратко проучване, събери повече информация, мнения и прецени коя компания ти предлага най-добрите за теб условия.

  1. Не хитрувай

Кредиторите задължително проверяват всички данни, които им предоставяш при кандидатстване за бърз кредит, дори и онлайн. Ако посочиш неверни данни, това ще стане ясно с тяхната проверка и драстично ще намали шансовете ти за одобрение. Краткосрочните кредити са основани на доверие и не искаш да го изгубиш още с кандидатстването за такъв.

  1. Колкото повече, толкова повече

Не винаги! Особено, когато се касае за пари, които вземаш под формата на бърз заем. Когато имаш възможност да вземеш 500 лв., а се нуждаеш само от 200 лв., това е изкусително предложение. Въпреки това не го прави. Вземи точно толкова, отколкото се нуждаеш. Вероятността да похарчиш разликата за нещо ненужно е голяма, а по-голямата сума означава по-голям дълг и респективно по-голяма лихва. Освен това не забравяй, че на падежа следва да върнеш тази сума както и да заплатиш лихвата.

Ако си решил да последваш тези практики и да се възползваш от бърз заем, то можеш да разгледаш условията на Бърза Каса. Винаги на разположение при спешна нужда от пари в брой.