Как да превърнеш списък със задачи в списък с постижения и защо е важно

Списъкът със задачи е неразделна част от днешния живот. Иначе как бихме се справили с всички предизвикателства? Има само един проблем: твоят списък със задачи проваля целите ти.

Питаш се как така ли? Ще се опитаме да разясним. Списъкът приоритизира основните ти задачи за деня, противно на дългосрочните ти цели. Нормално е да желаеш първо да изпълниш нещата, които те притискат, което е целта на списъка - да ти напомня постоянно какво трябва да свършиш спешно. По този начин се отклонявваш от истински важните си цели за сметка на това да отхвърляш задачи от списъка си.

Какво да направиш, за да поправиш това? В такива случаи на помощ идва списъкът с постижения.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Уейн Хюзенга казва - „Някои мечтаят за успеха, а други стават всяка сутрин и го постигат.“

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Списъкът с постижения ти помага да приключиш няколко основни задачи за деня, като същевременно ти дава възможност да придвижиш напред и по-дългосрочните си цели.

 

Първоначално може да ти се стори притеснително да работиш без познатия списък със задачи и да се осъмниш в успеха си, но ето какво: ще се справиш със или без него. Този списък е повече за твое лично спокойствие, отколкото в помощ на изпълнението на ежедневните ти задължения.

 

Как успешно да си направиш списък с постижения

Изключително просто е, но скоро ще забележиш, че разликата изобщо не е малка.

На първо място е важно да си определиш време от деня, когато се намираш в максимална концентрация. Същността на този списък е, че всеки ден ще имаш по няколко основни задачи, които да изпълниш и ако знаеш кога си най-продуктивен ще бъдеш много по-ефективен.

След като определиш времето, в което си най-пълноценен, премини към следващите стъпки за създаване на опростен, но много резултатен списък с постижения:

 

>> Избери начин за съставяне на списъка Можеш да го напишеш на обикновен лист хартия, но ще ти е по-удобно да го запазиш в дигитален формат, независимо дали ще запишеш бележка в календара на смартфона си или ще използваш приложение, подобно на Evernote.

 

>> Постави си три по-малки задачи за деня. Отдели място в началото на списъка за три по-малки цели. Ако е необходимо, маркирай я в червено, за да й обърнеш повече внимание. Примерно съдържание: да се обадя на, да тренирам Х минути или да завърша друга важна задача. В тази част на списъка трябва да присъстват основни повтарящи се дейности.

 

>> Подреди останалите по-важни задачи за седмицата под този раздел. Отблежи нещата, които планираш да осъществиш през седмицата и които ще ти помогнат да се придвижиш напред към следващите цели. По този начин ще можеш по-лесно да определяш микро целите си за всеки ден.

 

>> Отбележи другите си задачи в списъка. Всъщност, ако желаеш можеш да пропуснеш тази стъпка и да настроиш известия в смартфона си за по-важните от тях. Така няма да се затормозяваш да ги помниш, докато настъпи момента да ги осъществиш, но запомни, че това не се отнася до всички задачи.

 

Структурирайки списъка по този начин няма да приоритизираш определени задачи, а една идея спрямо друга: прогрес е обратното на баланс. Често, това, което всъщност правим със списъка със задачи е да си поемем въздух и да подредим хаоса в главата си, но това не ни довежда до по-големите цели.

Ще откриеш, че размествайки приоритети си, за да вървиш напред всеки ден ще се справяш също толкова добре. Освен това ще направиш стъпка напред в постигането на мечтите си.

 

Ако вече си готов със списъка си и искаш да направиш промяна в начина си на живот, ние можем да ти помогнем. Започни личната си промяна още днес и изгради живота, за който винаги си мечтал.

Промяната не се случва от само себе си. Тя изисква план и подкрепа. Ако се нуждаеш от надежден партньор за твоите планове, разчитай на Бърза каса. Заяви заем до заплата за суми до 1000 лв. за срок на погасяване до 45 дни или заем на вноски до 4000 лв. за максимален срок на погасяване до 1 година. Кандидатствай бързо, удобно и изцяло онлайн от всяко мобилно устройство.