Как да научим децата да разбират парите

Идеи и дейности, които ще ви помогнат да научите детето си да разбере смисъла на парите

Ние, от Бърза Каса, вярваме, че ако децата развиват добри финансови умения от ранна възраст, те ще бъдат готови за финансовите предизвикателства в зряла възраст

Доброто възпитание, различаването на доброто от злото, както и  здравословното хранене са важни неща, на които искаме да научим децата си. Но знаете ли, че едно от най-важните неща, на които можете да научите децата си, са добрите финансови умения? Въвеждането на основни принципи, като например как да си направим бюджет, как да харчим разумно и ползите от спестяването в ранна възраст, са от решаващо значение за тяхното развитие и ще създаде добри навици, с които те да навлязат в зряла възраст.

1)      Започнете рано

Веднага, след като детето ви започне да брои, трябва да започнете да го въвеждате в концепцията за парите. Ако наближава Коледа или рождения ден на детето, то може да получи пари за подарък, така че да му дадете идеята да ги спести, вместо да ги изхарчи, която да се запази трайно в ума му. Някои родители може би се притесняват да въвеждат детето си в света на парите, тъй като се опитват да съхранят тяхната невинност от света на възрастните, но истината е, че парите управляват много голяма част от живота ни, така че би било безотговорно да не научим децата си как да използват и да уважават парите от ранна детска възраст.

2)      Научете се да казвате „НЕ“

Напълно нормално е да казвате „не“ на детето си. В действителност това е от изключително важно значение. Когато голяма част от живота на детето включва постоянно удовлетворяване на всяко желание, е важно да го научим, че няма всеки път да е така. Детето ни ще чува думата „не“ достатъчно често в бъдеще, така че е хубаво да го научим да свиква с нея от сега. Ако те не могат да разберат защо няма да се приберат вкъщи с играчка за 400 лв, която са забелязали в магазина, опитайте се да им обясните разхода по начин, който биха разбрали. Обяснете им колко време мама и татко трябва да работят за това и какво ще трябва да направят, за да изкарат пари да купят тази играчка. Да ги научите каква е разликата между „искам“ и „имам нужда“ е едно от най-важните неща, които можете да направите за децата си в бъдеще.

3)      Научете ги каква е стойността на спестяванията и разходите

Да научите децата си как работят парите означава да им покажете различните начини, по които те се използват. Няма да е полезно за вашето дете, ако неговата представа за пари е някаква хипотетична валута, която никога няма да видят, защото е отделена за черни дни. Децата трябва да се научат да харчат, както и да спестяват.

Ако давате на вашето дете джобни пари, позволявайте им да харчат и да спестяват част от тях. Обозначете два буркана за пари – единият може да бъде използван за почерпки и играчки, а другият да е предвиден за спестявания за нещо по-голямо. Давайте на децата пари под формата на монети и дребни банкноти, така че да осъзнаят стойността на парите и няма да отнеме много време, докато осъзнаят, че ако не харчат всичките си пари за нещо, което ще донесе незабавно удовлетворение, ще могат да получат по-голяма награда по-късно. Това е целият смисъл на спестяването и бюджетирането, а за да обучим децата на това, ни трябват само два буркана.

4)      Позволявайте им да правят грешки

Най-важният урок, на който може да научите детето си е, че когато парите заминат, те няма да се върнат. Ако вашето дете иска да внася всичките си пари в буркана за почерпки, позволете му. Този празен буркан означава, че детето няма да получи новата играчка, която иска, и скоро ще придобие нов смисъл. Преживяването на негативните последици е също толкова важно, колкото и получаването на наградите.

5)      Дайте им практически опит

След като са започнали да разбират концепцията на парите, е важно да се затвърди чрез опит от реалания живот. Следващият път, когато отивате на пазар за хранителни продукти, включете децата и ги ангажирайте в процеса. Направете лесен списък за пазаруване (или за по-малките деца принтирайте снимки) и го дайте на детето си, което ще е отговорно за пазаруването. С определено количество насоки ги оставете да намират продуктите, да ги слагат в количката и да ги задраскват от списъка. Може да окуражите по-големите деца да прегледат цените и да изберат най-изгодния продукт. След като вече сте на опашката, позволете на детето да плати и да вземе рестото. Току-що изградихте концепцията за парите чрез практически опит. Ако вашето дете е сравнило цените и е избрало по-изгодните продукти, може да използвате рестото, за да му покажете, че има повече останали пари, благодарение на неговите усилия, и да му позволите да използва част от тези пари, за да си купи награда.

Друг начин да дадем практически опит на детето си, е да им покажем, че парите не са в неограничено количество. Направете списък на дейностите за следващите няколко дни с детето и разходите за тях – транспорт, храна, напитки, закуски и др. След това напишете определена сума и обяснете на детето, че това са парите, които може да похарчи. Това е бюджетът. Всеки път, когато извършвате някоя от дейностите, описани в списъка, записвайте сумата и я изваждайте от общия бюджет. Така вашето дете ще види как на практика как свършват парите. Ако детето поиска нещо, което не е включено в списъка, обяснете им, че това означава по-малко оставащи пари и може да се наложи да задраскате нещо от списъка, защото не можете да си го позволите.

6)      Давайте личен пример

Малките деца се учат чрез имитиране на по-големите. Децата ще копират вашето поведение, независимо дали то е положително или отрицателно. Ако детето забележи, че вие сте невнимателни с парите, но има мигновени ползи от харченето на тези пари, те вероятно ще се държат по същия начин. Осъзнайте, че децата попиват всичко, което вие правите.