Какво да правим, когато имаме много кредити

Наясно ли сме с финансовото си положение? Това е област, в която много хора се нуждаят от помощ. За щастие живеем в информационна ера и можем да намерим отговорите на въпросите си в интернет. Можете да прецените възможностите си и да получите съвет как да постигнете финансовите си цели или просто да намалите месечните си разходи и да спестите пари.

Има много начини да си направите бюджет, без да променяте драматично начина си на живот. Ще ви предложим няколко съвета как да спестите пари и да намалите кредитната си задлъжнялост.

Ако си мислите, че сте попаднали в дупка, от която не можете да излезете, не се отчайвайте. Фалитът може би е начин да започнете всичко от начало.

Не избягвайте кредиторите си.

Когато имате кредит, последното нещо, което искате да се кажете на лицето , на което дължите пари ,е  че не може да ги изплатите. Много по-лесно е да го игнорирате и да се надявате, че дълга магически ще изчезне. Вместо това, вие трябва да се свържете възможно най-скоро с кредитора, ако имате проблеми, и да поискате повече време. Ако ги убедите ,че действате добросъвестно , повечето кредитори ще работят с вас, като предложат удължаване или дори намаляване на главницата.

Много важно е обаче, да излезете от затворения кръг на заемите. Това е капан, в който много хора попадат. Не успявате да си позволите нещо, теглите бърз кредит, получавате пари на заем , но нямате възможност да ги върнете на време и за това търсите бързи пари от друга кредитна компания. Може да ви се струва добро решение на пръв поглед, но цикълът се повтаря и задлъжнялостта ви се увеличава. Вземайте пари на заем , само когато можете да си позволите да ги връщате.

Кредит до заплата е заем, който може да си позволите, ако в рамките на следващите 45 дни очаквате сигурен доход, с който да покриете задължението. Хубавото при него е, че имате възможност да удължите срока с още 7,15 или 30 дни и така да си дадете допълнително време за връщане на бързия кредит.

Ако например получавате заплата от 700 лв, но този месец спешно трябва да погасите изравнителната сметка за парното , която е 400 лв, можете да вземете заем на вноски и да върнете кредита за 4 месеца. Така само част от вашата заплата ще отива за погасяване на заема.  

Намалете разходите си

Има много прости съвети как да намалим ежедневните си разходи. Например, месечните сметки за вода, ток и парно. Можете да започнете със замяна на електрическите крушки в дома ви с LED осветление. За да намалите разходите за отопление и охлаждане, трябва да смените изолацията на тавана си и на външните стени. Най-лесният  начин да спестите пари, е като перете със студена вода. Не пускайте пералня, ако не е пълна, тъй като това е разход на вода и електричество.

Отървете се от излишните месечни карти за фитнес например, които така или иначе не ползвате. Прегледайте тарифния си план на мобилния или абонамента за телевизия и преминете на по-нисък план, ако има възможност. Намалете разходите за транспорт като например делите сметката за бензин, с колега , който можете да карате заедно с вас на работа.  

Пестете колкото можете, харчете отговорно, следете финансовото си състояние постоянно, за да сте информирани какво се случва с вашите сметки. При нужда от съдейстиве Бърза Каса е на ваше разположение.