Митове за бързите кредити

Много хора се колебаят за взимане на краткосрочни микро кредити. Това е разбираемо, защото тези форми на кредит за съжаление все още са свързани с негативни разбирания, митове и заблуди. Лошата публичност около някои безотговорни кредитори и така наречените „кредитни акули“ са довели до негативно впечатление и подозрения, които са маркирали цялата кредитна индустрия в очите на обществото.

Ние от Бърза Каса вярваме, че единственият начин да се разсеят тези заблуди, е да действаме отговорно и да бъдем открити на 100% за нашите работни практики. Нашите основни ценности са професионализъм, отговорност и етика. Професионализъм означава непрекъснато развитие и поемане на отговорност за нашите действия. Етиката акцентира върху това как ние се отнасяме към другите хора, особено към нашите клиенти. Става въпрос за това какво ние считаме за правилно и какво изискваме от себе си и своите партньори. Ние сме ангажирани с откритост и прозрачност във всички отношения и вярваме, че всички етични принципи са важни, за да се създаде доверие и лоялност. Ето няколко отговора на въпроси, които често ни задават за краткосрочните кредити:

Скъп ли е бързият кредит?

Едно от най-честите погрешни схващания свързано с бързите заеми, е, че те имат по-високи разходи и лихвени проценти от традиционните банкови заеми. Донякъде тази гледна точка вероятно е формирана от посочения годишен лихвен процент (ГПР) на краткосрочните заеми, което не винаги показва цялостната картина на действителните разходи по кредита за клиента.

Законово изискване е да се посочи годишен процент на разходите по всички кредити, но недостатък е, че той може да даде погрешно впечатление на клиента. Един краткосрочен заем обикновено е в срок от 5 до 45 дни, а не цяла година. Следователно реалната лихва ще бъде 1/12 от установения ГПР, ако не и по-малко. Реалната цена на един краткосрочен заем ще бъде по-добре изразена чрез месечна лихва. Годишният процент на разходите е вид теоретично изчисление, но трябва да се посочи поради изискванията на законодателството. В контекста на всичко това, не е изненада, че този вид кредитиране има имидж на изключително скъп вид кредитиране.

Законодателство

Законодателството предвижда точни оперативни условия при бързите кредити, които се осигуряват от кредитните компании.

Адекватното законодателство гарантира осъществяването на правна защита на потребителите и поддържане на здравословна конкуренция в полза на потребителя.

Маркетингът и законността на договорите са контролирани от органи за контрол. Компаниите, които предлагат кредити са вписани в регистър на финансовите институции.

Мога ли да взема кредит, ако имам лоша кредитна история?

Кредитната история на всеки кандидат за заем винаги се проверява. Без значение от сумата, за която кандидатствате, ако имате лоша кредитна история, вашата заявка ще бъде отхвърлена. Лошата кредитна история може да попречи на кандидатите да получат повече заеми. Компаниите за бързи кредити следват същата практика при оценяване на платежоспособността на кандидата, както и при други кредитни компании, например банки. Добрите практики при кредитирането са в интерес и на кредиторите, и на кредитополучателите.

Маркетинг при кредитите

Маркетингът при краткосрочните кредити е силно регулиран. Например, бързите кредити не трябва да са насочени към потребителите въз основа на тяхното икономическо състояние или семейно положение. Потребителите трябва да получат адекватна информация за условията на кредита и реалната сума, която трябва да върнат, така че да могат да оценят до колко е подходящ за техните финансови нужди. Поради тази причина всички рекламни материали на Бърза Каса предоставят конкретните финансови условия и дават ясна информация каква сума трябва да бъде върната.

Ще доведе ли краткосрочния заем до спирала от дългове?

Краткосрочните заеми са предназначени за временна нужда от парични средства, а не за дългосрочна финансова подкрепа. Максималният размер на кредит, предоставян от Бърза каса, е 1000 лв. Бърза Каса съветва своите клиенти да се свържат на телефон 0700 11 088, ако изпитат проблеми при погасяването на кредита.