Моят бюджет

Много хора имат финансови затруднения. Често ние харчим всичко, което печелим. Мислим си, че живеем от заплата до заплата, а всъщност не е така. Ние просто не притежаваме самоконтрол. Това би могло да се определи като проблем с харченето. Създаването на семеен бюджет ще помогне да се справите с този проблем. Ще знаете какви са приходите и разходите ви. В настоящата статия ще ви покажем основните пера на семейния бюджет, както и насоки, от които да се ръководите. Първо създайте план, който съдържа приходите ви, разходите за домакинството, разходите за сметки, плащанията по кредити, разходи за храна и забавления, както и за спестявания.

Приходи

Приходите са първото нещо, с което трябва да започнем, и включват заплати, бонуси, странични доходи и т.н.

Домакинство

Ако все още живеете с родителите си и не трябва да плащате нищо, сте късметлии, а останалите трябва да заделяме от приходите си за покриване на разноски по домакинството. Тази категория може да включва разходи за наем или ипотека, както и плащания за текущи ремонти.

Сметки

Сметките са следващата точка от бюджета ни. Включват сметки за ток, вода, отопление, кабелна телевизия, интернет и телефон. Ако живеете под наем, някои от тези сметки могат да ви  бъдат спестени.

Бързи кредити

Вероятно повечето от вас не трябва да включват тази точка в списъка си, но аз трябва, тъй като кредитната ми задлъжнялост е доста голяма. В тази категория включвам студентски заем, сметки за кредитна карта, бързи кредити онлайн, кредит до заплата,  плащания за автомобил и покриването на месечни вноски по кредити.

Храна и покупки

Всички се нуждаем от храна, за да оцелеем. Винаги искаме да пазаруваме изгодно, когато става дума за храна. Трябва да си предвидите достатъчно пари в бюджета за изхранване. Бъдете изключително внимателни с това перо от разходите ви, тъй като е много лесно да надхвърлите възможностите си.

Спестявания

Следващата категория е „Спестявания“. Ако желаете, можете да си добавите още няколко подкатегории. Основните неща, които трябва да предвидите, са разходи за спешни ситуации, лечение, екскурзия и т.н. Планирането ще ви е от полза в бъдеще.

Забавления

Забавленията са последната категория. След като сте разпределили парите си до момента, трябва да ви остане и нещо за забавления. Независимо дали обичате спортове, да гледате филми или да ходите на театър, трябва да имате малко заделени пари за тази цел.

Създаването на бюджет, ще ви помогне да харчите парите си разумно. Ако го направите правилно, няма вече да имате чувството, че живеете от заплата до заплата, ще знаете точно къде и за какво отиват парите ви.

Не забравяйте, че всеки първи кредит до заплата е с 0% лихва.