Пари до заплата: как да спестим

Управлението на личния бюджет е важна стъпка към осигуряване на финансова стабилност. Ако все още не сте предприели тази крачка, препоръчваме да се запознаете с необходимата литература и да започнете веднага. Разбира се, понякога нещата не зависят изцяло от нас и попадаме в ситуации, в които се нуждаем от пари веднага. За такива ситуации съществува бързият онлайн кредит - едно от най-ефикасните средства, когато са ви нужни финанси на момента. Но все пак, ето няколко съвета, чрез които да може да сте подготвени за почти всяка финансова ситуация ,:

  1. Стремете се да спестявате 1/4 от дохода си. Спестените средства инвестирайте в спестовна сметка, личен инвестиционен портфейл или по начин, който ще позволи на средствата да се мултиплицират. Парите под юргана са загуба на лихва!
  2. Започнете да заделяте малка сума докато достигнете тримесечния си доход. След това инвестирайте 3/4 от тези средства и оставете 1/4 за т.нар. фонд „пари за черни дни“. Този фонд ще ви позволи да посрещате текущи извънредни разходи без притеснения. Разбира се, можете да инвестирате и цялата сума, а за извънредните разходи да ползвате онлайн бърз кредит. Преценете кой от двата варианта е по-изгоден за конкретната ситуация и действайте!
  3. Спестяването е трудно, знаем! Ако изобщо не се справяте добре винаги можете да разчитате на онлайн кредит. Въпреки това, опитайте следния план: Ако месечният ви доход е 1000 лв., а месечните разходи 800 лв., разликата от 200 лв. можете да разделите на краткосрочни спестявания и дългосрочни такива. Препоръчваме да отделите 100 лв. за инвестиции и спестовна сметка. Останалите 100 лв. съхранете на достъпно място, за да можете да ги използвате в случай на нужда. Само след 1 година, следвайки този план ще разполагате с 1200 лв. (повече от едномесечния ви доход) във фонд „пари за черни дни“ и още толкова в спестовна сметка или инвестиционен портфейл. Звучи добре, нали?
  4. Лесно е да се каже, но е трудно на практика! Опитайте няколко техники, за да намалите разходите си. Например рестото. Много от вас имат навика да оставят бакшиш на необичайни места – такси, в супермаркета, в аптеката и т.н. Ако спестявате рестото, което оставяте след известно време ще разполагате с не малка сума пари, които могат да ви послужат при извънредна ситуация.
  5. Харчите ли за талони от лотарията? А знаете ли какъв е шанса да спечелите? Нека съпоставим наистина ужасно малкия шанс за печалба от лотарията със следния пример. Ако харчите средно дневно по 2 лв. за лотария, за месец това прави разход от 60 лв. Ако спестявате по 60 лв. всеки месец, след една година ще разполагате със 720 лв. Колко пъти досега сте печелили 720 лв. или повече с лотариен билет?
  6. Нека разгледаме и ежедневните разходи. Правите ли разходи за кафе, безалкохолни напитки и обяд? Знаете ли, че кафето и напитките са стоки с голяма надценка? Ако вместо кафе, пиете чай (освен, че е по-полезен) ще намали значително дневните ви разходи. Ако и обядвате с домашно приготвена храна ефектът ще се удвои. Пресметнете сами разликата и съпоставете разхода с дохода, който получавате на час. Струва ли си да платите за обяда си с един час работа днес?