8 факта за фалита, които само разорените хора биха разбрали

Трудно е да се оцени какво е да живееш на ръба на оцеляването или без никакви пари, ако не сте били поставени в такава ситуация. Ако никога не сте били разорени, може да бъде трудно да разберете защо някой човек се държи по определен начин. Всъщност, има някои истини за фалита, които ще разберете най-добре, ако сте ги преживели.

Не можете просто така да поправите нещо

Понякога в живота нямаме избор. Животът е пълен с предотвратими катастрофи, но когато сте разорени, е трудно да определите кои разходи са с приоритет. Катастрофата обикновено ще бъде по-скъпа, отколкото цената, за която бихте я предотвратили. Малкото пари, с които разполагате, са предназначени за проблемите на деня. Вие просто ще трябва да се справите с проблема, когато той се случи. Това ли е най-добрият начин да се справим с тези проблеми? Не съвсем. Но когато времената са тежки, е почти невъзможно да погледнете отвъд предизвикателствата, които са пред вас в момента.

Изключително трудно е да промените навиците си

Лесно е да кажете на някого, който се бори с финансовите си проблеми, как трябва да преразгледа своите финанси, така че да успее да свърже двата края. Всъщност, извършването на тези промени изобщо не е лесно. Хората, който живеят с финансови затруднения, обикновено знаят, че трябва да харчат разумно. Но когато дойде време да харчат, те често пазаруват и живеят близо до стандарта, когато са имали повече възможности. Превключването към затруднено финансово положение отнема определено време и работа. Ако видите човек, който твърди, че е разорен, но все още харчи пари, все едно не е, не предполагайте, че той лъже. Този човек вероятно все още се адаптира. Предложете своята подкрепа и насоки и не прибързвайте с изводите и обвиненията.

Унизително е да помолите за помощ

А не би трябвало да бъде. Но да помолиш за помощ е едно от най-трудните неща. Без значение колко любезни и разбиращи са вашите познати, все пак е болезнено да признаете, че имате нужда от помощ. Когато видите човек, който има финансови затруднения, не се колебайте да му  предложите помощ, но очаквайте, че той може да откаже. Това не е така, защото този човек не оценява предложената помощ. Подобен тип благотворителност може да бъде горчиво хапче за човек, който е изпаднал в трудно положение.

Чувствате се, сякаш ви е забранено да се забавлявате

Ако някога сте канили приятел, който е останал без работа, да излезете, при условие, че вие ще почерпите, но той все пак е отказал, вероятно не е, защото е зает. Когато човек е разорен, е трудно да направи нещо просто за забавление. Ако сте изправени пред финансови проблеми, вероятно си казвате, че вашата енергия трябва да бъде използвана за разрешаване на проблемите ви и забавлението изглежда непростимо.

Разбира се, че трябва да се забавлявате, когато сте разорени. Трябва да се стремите да поддържате възможно най-много положителни навици, доколкото е възможно, но е трудно да мислите по този начин, когато се намирате в кръг на притеснение и неудобство.

Вашият финансов статус изглежда като отражение на вашата собствена стойност

Когато закъснявате с плащането на месечните си сметки и не можете да харчите пари с приятелите си, и дори смятате, че не можете да си позволите да излезете навън, това започва да влияе зле на самочувствието ви. Хората са склонни да мислят, че парите измерват успеха, така че в моментът, когато не разполагаме с пари, може да бъде опустошителен. Вашите пари очевидно не ви определят като човек, но е лесно да се чувствате по този начин. Когато живеете в общество, което обръща толкова голямо внимание на богатството и статуса, липсата на пари може да бъде много нехуманна.

Ако познавате човек, който се бори с финансови затруднения, той може да не иска да приеме вашата помощ, но е важно да знае, че вашето мнение за него не се е променило. Личната стойност на човек е висока, без значение колко пари има в банковата си сметка.

Не искате да приемате нищо, защото не можете да го върнете

Празниците са особено тежко време в годината, ако сте разорени. Понеже не можете да подарявате подаръци, които бихте купили обичайно, сте склонни да помолите хората да не ви купуват нищо. Да, има различни начини да се подарява, които не изискват много пари, но подаръците често биват оценявани. Повечето от нас обикновено искат да подаряват нещо равностойно на това, което сме получили. Тази ситуация обикновено няма решение. Трябва да имате предвид, че понякога щедрият подарък може да бъде приет като дълг, който не може да бъде възстановен.

Парите са всичко, за което мислите

Всеки човек мисли за пари. Ние мислим за това колко повече трябва да ни плащат. Мислим за това колко пари притежават другите хора и как те не винаги ги заслужават. Това е още по-лошо, когато сте разорени. Парите постоянно са в мислите ви. Става по-трудно да обръщате внимание на другите неща. Колкото повече се фокусирате върху нещата, които можете да контролирате, и по-малко се тревожите за пари, толкова по-добре ще се чувствате. Но често това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Игнорирането на проблемите изглежда като единствената ви възможност

„Какво мога да напрвя? Разорен съм.“

Когато вашите пари са малко или липсват, започвате да се чувствате победени. Всяко решение на всеки проблем изглежда, като че ли изисква пари, които нямате, така че накрая просто ще решите, че този проблем няма решение. Това не е вярно – винаги има нещо, което може да се направи. Това чувство не е симптом за мързел или невежество, а знак за поражение. Да се предадете е най-лошото нещо, което можете да направите, но почти всеки човек, който се бори с финансови затруднения в определен момент смята, че това е най-добрият избор. Ако ваш близък е на ръба да се откаже, не му позволявайте. Той може да не го оцени, но моментът, когато човек се откаже, е критичен. Ако можете да помогнете на този човек да продължи, той може да избегне щетите в дългосрочен план, които се случват, когато започнем да игнорираме проблемите си. И когато нещата най-накрая се променят в положителна посока, той ще бъде благодарен, че пътят е бил по-лек, благодарение на вашата подкрепа. 

Ако изпитвате финансови затруднения и имате нужда от кредит до 1000 лв, кандидатствайте за кредит на началната страница на Бърза Каса. Ще получите отговор на заявката си за минути!